Последние сообщения

Страницы: [1] 2 ... 10
1
Эсперанто в Муроме / Re: Citaĵoj,fragmentoj el libroj
« Последний ответ от Федор Сегодня в 09:18:54 am »
1. Multe paroli kaj multe diri ne estas la samo.
Sofoklo
2
Эсперанто в Муроме / Re: Muziko kaj kantoj
« Последний ответ от Федор Ноябрь 09, 2018, 09:52:21 am »
Emanuele Rovere
Hodiaŭ, mi proponas al vi spekti la videon pri mia esperantigo de " NEL BLU, DIPINTO DI BLU = EN BLU', FARBITA DE BLU' ", kanto de la itala Domenico Modugno. La kanto famiĝis pliofte laŭ la titolo "VOLARE = FLUGI". Akompanas ĝin miaj varmaj bondeziroj por, ke ĉiuj atingu la sukceson en siaj planoj aŭ revoj, se ne konkrete, almenaŭ pere de libera kaj senlima fantazio.
Прослушать песню https://youtu.be/MUPCntuJx04
3
Эсперанто в Муроме / Re: Muziko kaj kantoj
« Последний ответ от Федор Ноябрь 03, 2018, 10:11:48 am »
Mi proponas aŭskulti al alia kanto en Esperanto
Предлагаю послушать еще одну песню на эсперанто
Haleluja (Hallelujah) - Versio en Esperanto

Vidu ankaŭ ĉe Youtube (kun subtekstoj en Esperanto): https://youtu.be/W8WVKE8OZeI Ссылку использовать через гугл

Tradukita de ĴomArt.

Davida bela melodi’
Tre plaĉis al ĉiela Di’
Sed vi ne zorgas pri l’muzika bruo ja
Ĝi sonis tiel: bela tril’
Minora fal’, maĵora bril’
Hezitas l’reĝ’ kaj versas Haleluja
Haleluja, haleluja, haleluja, haleluja

Vi kredis firme, kaj venis l’pruv’
Ŝi banis sin en ora kuv’
Ŝia beleco ŝanĝis ĉion tuje
Ŝi lasis vin en iu kantin’
Kunprenis koron, konkeris vin
Kaj viaj lipoj flustris Haleluja!
Haleluja, haleluja, haleluja, haleluja

Antaŭe min informis vi
Pri viaj planoj, pri via viv’
Sed nun vi ja malgajas kaj enuas
Kaj mi memoras – nia kuniĝ’
Estis por ambaŭ ni feliĉ’
Ĉiu momento estis Haleluja!
Haleluja, haleluja, haleluja, haleluja
4
Эсперанто в Муроме / Re: Receptoj
« Последний ответ от Федор Октябрь 30, 2018, 04:53:52 pm »
Rusa shchi




Rusa shchi estas tradicia rusa brasiksupo, kies ĉefa ingredienco estas brasiko.
Oni kredas, ke por la unua fojo tia plado komencis esti preparita reen en la malproksima 9-a jarcento, kiam brasiko estis alportita de Bizancio, kaj la kamparanoj komencis kreski ĝin en grandaj kvantoj.
Tre rapide , brasiko supo fariĝis populara ne nur inter la malriĉuloj, sed ankaŭ inter aliaj segmentoj de la loĝantaro kaj ili ankoraŭ restas favoritaj.
Supo kun sauerkraut, ĝi donos la pladon malgrandan acidon.
Al vi bezonos:
1. 500 gramojn da porko;
2. 400 gramoj fermentigita brasiko
3. kvar terpomoj;
4. unu kapo de cepoj;
5. unu karoto;
6. du aŭ tri kuleroj da vegetala oleo;
7. 1 tomato kaj aliaj verduloj;
8. salo kaj pipro al gusto.
Paŝaj instrukcioj: Lavu la porkon kaj metu ĝin en poton da bolanta akvo. Dum la karno bolas, periode forprenas la ŝaŭmon kun kulera kulero aŭ granda kulero. Terpomoj devas esti senŝeligitaj, lavitaj bone kaj tranĉitaj en iu maniero konvena por vi. Lavu karotojn kaj frotu per meza kratero, kaj tranĉi la cepojn post purigado per tranĉilo (meznivela).En pato, varmigi la oleo kaj friti la karotojn kaj cepojn al ora bruna, aldonu la tomatojn kaj friti ĉion kune dum kelkaj minutoj.Kiam la porko estas plene kuirita kaj fariĝos mola, forigu ĝin el la buljono, kaj post malvarmigo, tranĉu ĝin en kubojn aŭ paŝojn por reveni al la supo. Verŝu terpomojn en la buljonon kaj post 10 minutoj fermentigita brasiko kaj zazharku. Lavi verdojn, sekigi, tranĉi kaj enmeti supo. Nun vi povas pipro kaj salo. Post kelkaj minutoj, malŝaltu la varmegon kaj kovru la panon per kovrilo, por ke la plado eksplodos kaj fariĝu pli riĉa kaj bongusta.
5
Эсперанто в Муроме / Re: Citaĵoj,fragmentoj el libroj
« Последний ответ от Федор Октябрь 21, 2018, 10:34:41 am »


Volas helpi al komencanto - faru kune kun li.
Volas helpi al maljunulo - faru anstataŭ de li.
Volas helpi al vera majstro - flankeniru kaj ne miksiĝu.
Kaj se volas helpi al malsaĝulo - vi estas mem malsaĝulo
6
Эсперанто в Муроме / Re: Poezio
« Последний ответ от Федор Октябрь 16, 2018, 06:23:42 pm »
Poemo de Marie Under (1883-1980)

7
Эсперанто в Муроме / Re: Al faritaĵoj - dua vivo
« Последний ответ от Федор Октябрь 14, 2018, 09:22:48 am »
8
Эсперанто в Муроме / Re: Humuro
« Последний ответ от Федор Октябрь 13, 2018, 09:39:04 am »
Al familia kuracisto alvenas gepatroj de unu komputila maniulo kaj plendas:
– Doktoro, ni ne povas deturni nian filon de la komputilo…
– Kio do – decidas la kuracisto – oni bezonas kuraci lin.
– Sed kiel?!
– Normale! Per knabinoj, cigaredoj, biero...

К семейному врачу приезжают родители компьютерного наркомана и жалуются:
– Доктор, мы не можем отвлечь сына от компьютера...
– Что же делать – - решает врач, - нужно его лечить.
– Но как?!
– Как обычно! Девушками, сигаретами, пивом...
9
Эсперанто в Муроме / Re: Muziko kaj kantoj
« Последний ответ от Федор Октябрь 02, 2018, 04:42:25 pm »
Se la bela melodio... (ruse: Ходит песенка по кругу)
(komponis la melodion Oskar Felcman, verkis la rusan tekston Igorj Ŝaferan)



Se la bela melodio
ie sonas en la mondo -
ankaŭ en Esperantio
kantu ĝin amika rondo!

Jen matene, jen vespere,
primavere kaj somere
ĉi libera varianto
de la bela rusa kanto
kungitare sonu en tendar`,
en vagonar`
por amikar`...

Кantu ĝin, amiko, ajne -
de l` komenco, de la fino,
vivas ene suno, ŝajne,
kaj rideto de knabino...
Jen matene, jen vespere...

Tra la mondo flugu, kanto,
inter tendoj, inter domoj -
kaj en ĉiu nova lando
vin salutos “verdaj” homoj.

Jen matene, jen vespere,
primavere kaj somere
ĉi libera varianto
de la bela rusa kanto
kungitare sonu en tendar`,
en vagonar`
por amikar`!


(libere esperantigis Vjaĉeslav Roĵdestvenskij)
10
Эсперанто в Муроме / Re: Receptoj
« Последний ответ от Федор Сентябрь 29, 2018, 12:52:22 pm »
Tuhum barak



En Khorezm (Uzbekistano) ĉio estas speciala, ĝi ne estas tiel. Ĉi tie estas plado kiu prezentos hodiaŭ, de la sama kategorio. Kio estas pelmenoj? varenikoj?  pastopoŝetoj ? Ĝi povas esti. Nur la kompletigo... ĝi estas ovo-butero-lakto. Ĉar ĝi ne pelmenoj ,ne  varenikoj sed tuhum barak, plado kiu estas same bongusta kaj varma kaj malvarma.

Ingrediencoj

250 g faruno

100 g da akvo
1 tekulera salo por farĉo
5 ovoj
50 g sezamoleo
100 g vegetala oleo
150 g lakto
Akvon por kuirado salas por gustumo.
Unue, en bovlo rompi la 1ovon, aldonas akvo kaj salo, kirlas bone. Nun  ŝutas la  faruno kaj knedas la paston kaj metis en mola sako por ripozi. Dum faranta la ŝtopaĵon, la pasto nur ripozo.
En profunda bovlo rompi 4 ovojn, aldonu sezamoleo, lakto, salo preparas farĉon.Ruliĝas  la paston. Tranĉas sur ortangulojn 20x10 centimetrojn .  Faldas ilin duone.  Pinĉas ilin sur la randoj kun 3 flankoj .Post tio enverŝas la farĉon  en ili kaj  pinĉas kvaran flankon. Kuiru por 5-10 minutoj, tiam prenu el parto sur plado en unu tavolo kaj lubrikas la tavolo sezamoleo.
Страницы: [1] 2 ... 10
MUROM.ru